Kompletując załogę lokalu o charakterze gastronomicznym jednym z najtrudniejszych zadań będzie znalezienie kucharza. Przyzwoitego kucharza. Od tego zależy czy twoja restauracja lub bar zdobędzie uznanie.
Dużo osób umie dobrze gotować, jednak toż nie przesądza o tym, iż mogą pełnić funkcję kucharza. Kucharz gotuje naraz dużo potraw. Musi zawierać się w reżimie czasowym, ale również i kosztowym. Musi umieć gotować dobre posiłki w warunkach presji. Oprócz samego gotowania musi umieć nakładać potrawy na talerze tak aby wyglądało to estetycznie, nierzadko sama kompozycja serwowanego dania wygląda jak dzieło sztuki. Często restauracje mają więcej niż jednego kucharza. W takiej sytuacji zdarza się, że w danej restauracji istnieje funkcja szefa kuchni – naczelnego kucharza kierującego pracą innych kucharzy i kontrolującego ich działania.
Chcąc przyciągnąć dobrych kucharzy do swojej restauracji trzeba ich przyciągnąć atrakcyjnymi warunkami pracy. Przed poszukiwaniami takiego pracownika należy nauczyć się jak wyglądają płace w tejże branży. Oczywiście należy kupić czapki kucharskie i inne elementy odzieży kucharskiej.
Ogólne uwagi, jeżeli chodzi o personel. Prowadząc już lokal należy dbać o przestrzeganiu prawa pracy, jak choćby niestwarzania kłopotów w korzystaniu z przerw. Zapewnij miejsce do spędzenia przerwy, zadbaj ażeby ważna było tam spokojnie zjeść śniadanie czy wypić kawę. Sami wymagajmy, ale też i zapewnijmy jak najlepsze warunki pracy, bowiem w ten rodzaj możemy zbudować zespół. W ten lub inny sposób doceniaj pracowników starających się dobrze pracować, to niezwykle motywuje do sumiennego wykonywania swoich obowiązków.
https://www.maroni.pl/czapki-kucharskie
