Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I posiada mnóstwo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina A jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest także wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt dużej liczby czystej witaminy A że być toksyczne. Ważne jest, ażeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego wskazane jest, by skupić się na zdobyciu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać ogromne liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Multum osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie wielkiej liczbie marchwi pomaga widzieć w noce oraz jest toż spowodowane witaminą A, która jest wytwarzana z wysokiego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest używany nie jedynie do robienia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę I jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, aby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.